top of page
Search

Tell me what you do for love, loyalty, and passion

Updated: Nov 24, 2021

Θα διαβάσατε φαντάζομαι για την τρομοκράτικη επίθεση στη Γαλλία σήμερα, ε; 18χρονος τρομοκράτης αποκεφάλισε δημόσια καθηγητή Ιστορίας γιατί λέει είχε δείξει στους μαθητές, στην τάξη του, σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ. Aμέσως μετά φωτογράφισε το κεφάλι του καθηγητή και το ανέβασε στα social media του. Αλήθεια ρε παιδιά, τι φρίκη κι αυτή τώρα. Στο μεταξύ οι εκ της θρησκείας ορμώμενες τρομοκρατικές επιθέσεις πάντα με σόκαραν στο μέγιστο.


Σκεφτόσαστε το άγχος και τον φόβο που πρέπει να ζούνε οι πληγείσες χώρες; Mε τι τρόπο συνειδητοποιείς κάθε φορά και λίγο παραπάνω ότι ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο μέρος; Βομβαρδισμοί σε δημόσιους χώρους, τυχαίοι πυροβολισμοί και άλλες αναφορές απρόβλεπτης, παράλογης βίας εναντίον αθώων ανθρώπων – don’t get me started on black lives matter.



It’s nasty when you set us up, then roll the dice, then bet us up. You overnight the big rifles, then tell Fox to be scared of us. Gang members or terrorists, et cetera, et cetera. America’s reflections of me, that’s what a mirror does


Γνωρίζετε το σύνδρομο της Ιερουσαλήμ; Σήμερα διάβασα για αυτό. Οι ψυχολόγοι έχουν συλλέξει εκατοντάδες παραδείγματα της επίδρασης αυτού του συνδρόμου στους ανθρώπους λέει. Tο σύνδρομο της Ιερουσαλήμ είναι μια ομάδα ψυχικών φαινομένων που περιλαμβάνει την παρουσία θρησκευτικών ιδεοληπτικών ιδεών, ψευδαισθήσεων ή άλλων εμπειριών που μοιάζουν με ψύχωση και προκαλούνται από μια επίσκεψη στην πόλη της Ιερουσαλήμ - sic. Μερικές φορές η αντίδραση μπορεί να είναι ακίνδυνη, άλλες φορές το σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία. Το σύνδρομο Ιερουσαλήμ είναι ένα παράδειγμα της δύναμης της θρησκείας έναντι της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των συναισθημάτων.


Η τρομοκρατία από μόνη της είναι μια μορφή πολέμου και ως εκ τούτου έχει μια κοσμική και μια θρησκευτική συνιστώσα. Μπορείς να πεις όμως ότι η θρησκεία οδηγεί σε τρομοκρατικές ενέργειες; Νομίζω το πρόβλημα βρίσκεται στο πως απαντάμε αυτή την ερώτηση. Αν νιώθουμε και κατανοούμε τη θρησκεία ως τίποτα παραπάνω από μια ιδεολογία, τότε οι ιδεολογίες περί afterlife, είτε είναι προσανατολισμένες στη θεότητα είτε στο κοσμικό, τείνουν να δείχνουν υψηλά επίπεδα μισαλλοδοξίας που μπορεί να οδηγήσουν σε βία.

Η τρομοκρατία είναι ένας κοινωνικός ιός που χτυπά την καρδιά μιας κοινωνίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αν η θρησκεία είναι πραγματικά μια γιορτή της ζωής πάνω από το θάνατο, τότε ο θρησκευτικός ηγέτης δεν θα τολμούσε να επιτρέψει την ιδεολογία να συνυπάρξει σε ιδεολογικές δικαιολογίες για τη δημιουργία βίας. Όταν αυτό έχει συμβεί και συνεχίζει να συμβαίνει, τότε η θρησκεία παύει να είναι μια ηθική κατευθυντήρια γραμμή και δε γίνεται τίποτα περισσότερο από μια ιδεολογική δικαιολογία για πολιτικούς φόνους. Όταν η θρησκεία εμπνέει τρομοκρατία τότε παύει να είναι θρησκεία.



Είναι λίγοι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τις κυβερνήσεις για οικονομικούς λόγους, αλλά εκατομμύρια θα πεθάνουν για ιδεολογικούς.

Over & Out!


Α, και το τραγούδι μιλάει για μία άλλους είδους τρομοκρατία αλλά όπως λέει και ο Kendrick Lamar στο "XXX", η εκδίκηση μπορεί να καταναλώσει ακόμη και το πιο μη βίαιο άτομο στο πένθος.

45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page